Euro Soccers
Image default
Mode en Kleding

De betekenis van optometrie

Veel mensen weten wel wat een opticien is maar hebben geen idee wat een optometrist is en wat deze doet. Om duidelijk te maken wat optometrie is en wat een optometrist doet zullen wij jou daarover wat meer gaan vertellen. Nadat je deze blog hebt gelezen ben je helemaal op de hoogte wat het betekent. 

Wat is een optometrist?

Iemand die zich bezighoudt met optometrie wordt een optometrist genoemd. Het is zeer zeker niet hetzelfde als een opticien of een contactlensspecialist. Een optometrist houdt zich namelijk bezig niet alleen bezig met oogmeetkunde maar gaat nog een stapje verder.

Heb jij veel last van je ogen en kom je bij de opticien niet verder dan is het aan te bevelen om eens een bezoekje te brengen aan een optometrist. Een optometrist staat ook in een nauw contact met een oogarts uit het ziekenhuis. 

Wat doet een optometrist?

Daar waar de opticien eigenlijk stopt daar gaat de optometrist verder met onderzoeken. Je kunt een optometrist bezoeken zonder dat je daar een verwijskaart voor nodig hebt. Bij Opticien Roermond is er ook een optometrist werkzaam waarmee je een afspraak kunt maken. 

Een optometrist die onderzoekt je ogen en hoe het ervoor staat met de gezondheid ervan en of er eventueel afwijkingen zijn. Wanneer de optometrist tot de conclusie is gekomen dat er verder gekeken moet worden dan krijg je een doorverwijzing naar een oogarts. 

Welke onderzoeken doet een optometrist?

Een optometrist doet verschillende onderzoeken. Hierdoor kunnen problemen aan de ogen tijdig worden gesignaleerd. Een optometrist stelt je voorafgaand aan de onderzoeken een aantal vragen die betrekking hebben op de gezondheid van je ogen en de klachten die je eraan hebt. Ook worden er vragen gesteld die te maken hebben met je algehele gezondheid. 

Een optometrist doet meting van de gezichtsscherpte, meting van de oogdruk, een spleetlamponderzoek en een binoculair onderzoek.

De opleiding tot optometrist

De opleiding die je nodig hebt om optometrist te worden is een opleiding die vier jaar duurt en behoort tot de bacheloropleidingen. De opleiding die wordt gegeven aan de Hogeschool in Utrecht. Je doet tijdens de opleiding niet alleen maar de theoretische kennis op maar ook zeker de praktijk. Zo ga je onder andere deelnemen aan oriëntatiedagen in bijvoorbeeld een ziekenhuis, een optiekzaak of bij een Low Vision centrum. 

Nadat je deel hebt genomen aan de oriëntatiedagen ga je stagelopen. Dit doe je in een optiekzaak. In de in totaal vier jaar durende hbo-opleiding leer je heel veel en vooral ook kennis opdoen, zelfstandig werken en het stellen van een diagnose. 

Ben je in de laatste fase van jouw optometrie opleiding aangekomen dan ga je ook een optometristen en een oogheelkundige stage lopen.https://www.heimingaben.nl/

Gerelateerde artikelen

Op hoeveel graden was je een bh?

Verschillende merken met hun eigen kenmerken

Verschillende soorten haar