Euro Soccers
Image default
Woningen

SCANDINAVISCHE STIJL

huis te koop

Scandinavische (of Scandinavische) stijl – breekt alle records in populariteit in de projecten van toonaangevende ontwerpers over de hele wereld. En dat is waarom.

Eerst verschenen witte deuren in het interieur van typische appartementen, daarna begon de mode de parketvloer te behouden en te herstellen (in plaats van deze te veranderen in laminaat of goedkopere materialen), en ten slotte zien we nu overal in alle ontwerpprojecten witte muren, witte plinten, originele lampen en vele, vele elementen van decoratie en decor gemaakt van hout.

Dus, wat is een Scandinavische stijl en wat onderscheidt deze fundamenteel van alle andere interieurstijlen?

Scandinavische stijl: regel 1. Wit

Het belangrijkste dat het Scandinavische interieur van alle andere onderscheidt, is lichtheid en gewichtloosheid, veel lucht en ruimte. Dit effect wordt bereikt door het gebruik van witte en lichte tinten in het interieur (de kleur van gebakken melk, lichtbeige, lichtgrijs, lichtblauw). Meestal wordt wit gebruikt bij het schilderen van muren, maar er zijn volledig “gestileerde” interieurs – met witte muren, plafond, vloer en wit meubilair.

Scandinaviërs geloven dat de kleur van de muren, het plafond en de vloer slechts een achtergrond is, een ‘leeg bord’ dat dient als een soort canvas voor de ontwerper. En een stijlvol interieur met een twist wordt bereikt door goed gekozen interieurdetails, verfijnde aankleding en kleuraccenten.

Al zie je in Scandinavische interieurs vaak grijs en zelfs zwart als achtergrondkleuren.

Scandinavische stijl: regel 2. Monochroom

Om het idee van gewichtloosheid te ondersteunen, gebruiken ontwerpers voornamelijk zwart-wit en zwarte en grijstinten in Scandinavische interieurprojecten. Grijs, vooral in een groot gebied (bijvoorbeeld bij het schilderen van muren), voegt drama, terughoudendheid en diepte toe aan het interieur. Maar onthoud de regel: als u voldoende daglicht in uw appartement heeft, zijn zwart en grijs toegestaan, maar als de ramen naar de donkere kant zijn gericht en het licht nauwelijks de kamers binnendringt, is het beter om warme tinten te gebruiken – ivoor, lichtbeige, bruin. Dus leggen we het veelkleurige beddengoed dat je als bruidsschat van je grootmoeder hebt gekregen opzij, “ruimen” alle details op in andere stijlen (boho, Japans, Provence) en laten een uniform en monochroom interieur achter.

Scandinavische stijl: regel 3. Kleuraccenten

In het klassieke Scandinavische interieur, en niet in de laatste aanpassingen (nu gaat de voorkeur uit naar zwart en wit), is een van de herkenbare accenten de opname van heldere details in de monochrome “achtergrond” van het appartement. Gele kussenslopen, groene vazen, roze dekens, blauwe stoelen of zelfs verschillende items met totaal verschillende kleuren zien er harmonieus uit en “onderbreken” elkaar niet omdat ze veel kleiner zijn dan de belangrijkste oppervlakken van de muren en de vloer. Nogmaals, witte muren en zwart-wit prints op meer zichtbare oppervlakken (vloeren of tapijten) balanceren deze kleuren.

Scandinavische stijl: regel 4. Natuurlijke materialen

Scandinavische stijl is niet alleen een eerbetoon aan mode, maar ook een echte lifestyle. Het veronderstelt een neiging tot ascese, een minimum aan dingen (en als gevolg – een minimum aan shakafs en mezzanines), en natuurlijk de keuze voor uitsluitend natuurlijke materialen: hout, marmer, leer. Scandinaviërs hebben zulke vreemde vloeren voor ons “met gaten in de vinger” in de mode, ze kunnen gemakkelijk een houten stronk als nachtkastje gebruiken (zoals ze vaak doen in een van de modificaties van de stijl – “Scandinavisch land”) of passen in de schijnbaar “armen” room “chique vlinderstoel of Egg Chair van echt leer.

Scandinavische stijl: regel 5. Veel hout

“Er is nooit teveel hout” – zo argumenteren de Scandinaviërs zelf en de aanhangers van de Scandinavische stijl in het interieur, door houten balken en houten panelen toe te voegen, uitsluitend houten werkbladen in de keuken en massief houten tafels in de eetkamer te kiezen. In feite heeft de boom in die zin een belangrijke functie – hij creëert een gevoel van gezelligheid en verwijst ons mentaal naar een foto van een huis in een winterbos, waarin ongetwijfeld een zachte schaapshuid op de grond zal liggen bij de open haard en een aangenaam krakend geluid uit de kachel komt.

Scandinavische stijl: regel 6. Ramen zonder gordijnen

De Scandinavische stijl in het interieur impliceert geen gordijnen voor de ramen, of maakt hun aanwezigheid tot een minimum beperkt. Dit komt door de eigenaardigheden van het klimaat in de Scandinavische landen en het feit dat hun inwoners dringend licht nodig hebben. Daarom, zodat het maximale zonlicht de kamer binnendringt, proberen de Scandinaviërs de ramen met niets te blokkeren. Maar voor ons ziet het er misschien erg “primitief” uit, des te meer gezien de moderne neiging om “raam-tot-raam” huizen te bouwen. Om de stijl niet te schenden, kunt u kiezen voor licht en meest neutraal in kleurrol- of vouwgordijnen, gewone witte of lichte tule gordijnen.

Scandinavische stijl: Regel 7. Witte deuren en plinten

Ten slotte zijn de witte deuren, in combinatie met hoge witte houten plinten, het echte kenmerk van het Scandinavische interieur. Kiest u voor een plint van hout, dan moet u meteen nadenken over het zoeken naar een goede specialist die delen van de plint strikt onder een hoek van 45 graden kan verbinden en zodat het oppervlak van de vloer en wanden perfect vlak moet zijn. Anders ziet niet de goedkoopste plint er heel anders uit dan de foto van dure interieurs. Een goed alternatief voor houten plinten is de witte MDF-plint. Het is ook erg duurzaam, het kan naar eigen inzicht opnieuw worden geverfd en het buigt een beetje, wat met niet de meest egale muren een echte redding kan zijn.

Dit zijn de belangrijkste onderscheidende kenmerken van een Scandinavisch interieur. In het volgende deel van dit artikel hebben we nog meer functies voor u voorbereid.

immo huis te koop

https://be.propenda.com