Euro Soccers
Image default
Woning en Tuin

Vloeren lakken

Veel mensen vinden een houten vloer mooier dan een vloer van andere materialen, omdat hout een bepaalde uitstraling heeft. Het is belangrijk om deze houten vloer te beschermen, omdat hout een natuurlijk product is en even goed kan rotten of verloren kan gaan als andere plantaardige materialen. Om je houten vloer te beschermen is het aan te raden om lak aan te brengen, maar hoe doe je dat nou precies?

 

Ten eerste zorg je ervoor dat je vloer goed is schoongemaakt, je wilt immers niet het vuil beschermen. Dit kan je doen door de vloer te ontvetten en daarna schoon te maken met een spons en wat water.

 

Daarna kan je de vloer gaan schuren. Doe dit met een middelgrof schuurpapier. Let daarbij op dat je altijd de nerven van het hout volgt. Op deze manier ziet de vloer er beter uit als je het lakt, omdat je alle onvolkomenheden die er waren weg hebt geschuurd. Ook ziet de vloer er meer uniform uit. 

 

Indien er nog meer onvolkomenheden zijn die je niet kan verhelpen met schuren, kan je kneedbaar hout gebruiken om eventuele gaten en krassen weg te werken. Zorg hierbij dat je een kleur uitkiest die past bij het hout dat je hebt.

 

Vervolgens is het tijd om te lakken. Afhankelijk van de hardheid van het hout zijn er nu twee manieren om het hout aan te pakken. Bij zachte houten breng je eerst drie lagen vloerlak aan. Schuur tussen elke laag het hout een beetje en veeg het ontstane stof weg met een bezem. Indien er een iets dekkendere afwerking gewenst is, is het mogelijk om een laag grondverf aan te brengen en daarna enkele lagen dekkende vloerlak, afhankelijk van het merk. 

 

Voor hardere houten gebruik je drie lagen parketlak. Afhankelijk van de afwerking die je wilt kan je ervoor kiezen om een matte parketlak te gebruiken. Vergeet ook hierbij niet om tussen de lagen door de schuren en het stof te verwijderen. Ook bij hardere houten heb je de mogelijkheid om een laag grondverf aan te brengen, gevolgd door enkele lagen vloerlak voor een dekkender resultaat.

 

https://www.moosefarg.nl/