Euro Soccers
Image default
Woning en Tuin

Veiligheid voor alles met een schoorsteenkap op je rookkanaal

De meeste huizen in Nederland hebben een schoorsteen. Deze schoorstenen worden niet altijd meer gebruikt, maar ook dan is een schoorsteenkap geen overbodige luxe. Steek je wel regelmatig de openhaard aan of heb je een kachel, dan is een schoorsteenkap echt een must. Deze metalen afdekplaat wordt op je schoorsteenkanaal geplaatst en kent verschillende functies.

 

De functies van een schoorsteenkap

Een schoorsteenkap of trekkap op je schoorsteenkanaal voorkomt regeninslag in je rookkanaal. Vogels bouwen graag nesten in een rookkanaal en door het plaatsen van een kap kunnen vogels zich niet meer in je schoorsteen nestelen. Deze nesten verhogen het risico op schoorsteenbrand, koolmonoxidevergiftiging of een slechte trek. Om je openhaard beter te laten branden is het plaatsen van een trekkap sowieso aan te raden. Slechte trek is een veelgehoorde klacht, dit ontstaat door winddruk of valwinden. Door een kap te plaatsen wordt de trek beter en heb je meer plezier van je haardvuur. Ook uitstoot van vonken vermijd je door het plaatsen van een kap op je ontluchtingskanaal.

 

Soorten kappen

Kappen zijn er in verschillende soorten, van sierkappen die regeninslag voorkomen en als verfraaiing van je huis dienen, tot roterende kappen. Deze roterende kappen die door de wind worden aangedreven, worden veel gebruikt bij een slechte trek.

Naast het plaatsen van een schoorsteenkap is het van belang om je schoorsteen jaarlijks te laten vegen door een erkende schoorsteenveger en ook de rookkanalen te laten inspecteren.