Euro Soccers
Image default
Dienstverlening

Hoe kunnen antidepressiva helpen bij de bestrijding van depressie?

Depressie is een toestand waarin men vaak ongelukkig is en in een bijna onmogelijke bui. Hij of zij zal denken dat alles en iedereen tegen hen is. Dit leidt tot een laag zelfbeeld en ook weinig zelfvertrouwen. Uiteindelijk kan het een negatieve verandering in het leven veroorzaken en ook de carrière en het privéleven van een persoon ruïneren.

Er zijn veel oorzaken voor het ontstaan van een depressie en dit kunnen zowel oorzaken in het lichaam als oorzaken van buitenaf zijn. Biologische oorzaken zijn bijvoorbeeld de veranderingen in de structuur van de hersenen of in de zenuwcellen. Psychologische oorzaken zijn bijvoorbeeld fluctuaties in een relatie of constante mislukkingen. Er zijn zelfs sociale oorzaken zoals armoede en sensuele misbruik, die ook voor een depressie kunnen zorgen. 

Depressie is de oorzaak van abnormaal gedrag bij een persoon. Hij of zij zal misschien niet blij zijn om in een opgewekte omgeving te zijn. Mensen die last hebben van een depressie willen altijd bij iedereen uit de buurt blijven, d.w.z. dat ze liever alleen zijn. Als jij of iemand die je kent ook zo’n psychisch probleem heeft, maak je dan geen zorgen, want antidepressiva zijn een bewezen oplossing tegen een depressie.

Veel artsen en psychologen schrijven antidepressiva voor als een behandeling tegen depressie. Het verbetert de concentratie, de stemming, de eetlust en de slaap. Er zijn veel soorten antidepressiva beschikbaar om een depressie mee te behandelen. Je arts zal bekijken welke soort het beste bij jouw probleem past. Er zijn veel soorten antidepressiva maar hieronder vind je de vijf hoofdtypen:

  • NASSA (noradrenaline en specifieke serotoninerge antidepressiva)
  • SSRI (selectieve serotonineheropnameremmers)
  • MAO-remmers (monoamineoxidaseremmers)
  • TCA (tricyclische-remmers)
  • SNRI (serotonine- en noradrenalineheropnameremmers)

Antidepressiva zijn chemicaliën die de productie van neurotransmitters in de hersenen bevorderen. Neurotransmitters zijn chemicaliën die nodig zijn voor het normaal kunnen functioneren van de hersenen. Deze procedure duurt zes tot twaalf maanden. Als er geen of weinig effect is, moet je mogelijk de dosering aanpassen. Verschillende mensen kunnen hetzelfde antidepressivum gebruiken, maar de dosering of de hoeveelheid van het geneesmiddel kan anders zijn.

Als je al andere geneesmiddelen voor andere medische oorzaken gebruikt, moet je dat natuurlijk melden aan je arts. Sommige antidepressiva zijn namelijk van invloed op andere geneesmiddelen die je mogelijk gebruikt. Je moet een lijst met alle andere geneesmiddelen die je gebruikt opgeven en natuurlijk ook de geneesmiddelen op basis van kruiden vermelden.

Antidepressiva kunnen ook bijwerkingen veroorzaken. Praat met je arts over je medische geschiedenis. Naast de antidepressiva is het ook erg belangrijk om liefde, zorg en affectie aan iemand, die last heeft van een depressie, te bieden. Dit zal hem/haar zeker helpen om zijn/haar normale leven weer op te kunnen pakken.

Persoonlijk advies van psycholoog in Gouda

https://www.depsycholoog.nl/Gouda/