Euro Soccers
Image default
Dienstverlening

Hoe ontstaat er een rioollucht?

Een rioollucht, niemand zit erop te wachten. Helaas komt het soms toch voor. Een rioollucht kan zich verspreiden door het hele huis en dat wil je natuurlijk voorkomen. Maar hoe ontstaat zo’n nare geur eigenlijk? In dit artikel leggen we uit waardoor een rioollucht veroorzaakt kan worden en wat je eraan kunt doen.

Een van de meest voorkomende oorzaken van een rioollucht in huis is een verstopping. Als er problemen zijn met de afvoer, kan er een ophoping van vuil ontstaan, waardoor er een verstopping ontstaat. Dit betekent dat water niet meer goed weg kan lopen en er druk op de leidingen komt te staan. Als er te veel druk op de leidingen staat, kunnen de verbindingen losraken waardoor er lucht ontsnapt en er dus rioollucht kan ontstaan. Het is dan belangrijk om zo snel mogelijk een loodgieter in te schakelen die het probleem kan oplossen.

Een andere oorzaak van een rioollucht is een beschadigde leiding. Door bijvoorbeeld graafwerkzaamheden of ouderdom kan er slijtage ontstaan aan het rioolsysteem. Hierdoor kunnen eruig verminde scheurtjes en lekkages ontstaan, waardoor er lucht kan ontsnappen en een rioollucht kan verspreiden. Als dit het geval is, is het belangrijk om een specialist in te schakelen die de beschadiging kan opsporen en repareren.

Een rioollucht kan ook ontstaan als het water in de sifon verdampt. De sifon is een bocht in de afvoer die gevuld is met water. Dit water zorgt voor een afsluiting tussen het riool en het binnenkomen van lucht van buitenaf. Als er geen water meer in de sifon zit, kan lucht vanuit het riool ontsnappen en zo de vervelende rioollucht veroorzaken. Het is dan belangrijk om de sifon bij te vullen en zo de afsluiting weer te herstellen.

Een andere oorzaak kan zijn dat er problemen zijn met de dakgoten of regenpijpen. Als deze systemen niet goed functioneren, kan er water op het dak blijven liggen en zo de afvoer blokkeren. Dit kan ervoor zorgen dat er water overloopt en via de gevel het huis binnendringt, waardoor er rioollucht ontstaat. Om dit probleem te voorkomen is het belangrijk om de dakgoten en regenpijpen regelmatig schoon te maken.

Tot slot kan een rioollucht ook veroorzaakt worden door een droog putje of een niet gebruikte afvoer. In deze gevallen kan de sifon droogvallen en zo de verbinding tussen de binnenlucht en het riool openen. Dit kan gemakkelijk worden verholpen door de afvoer te vullen met water.

Een rioollucht in huis is een vervelend probleem dat snel opgelost moet worden. Er zijn verschillende oorzaken voor het ontstaan van een rioollucht, zoals een verstopping, een beschadigde leiding, een lege sifon, problemen met de dakgoten en regenpijpen en een droog putje. Gelukkig zijn deze problemen vaak goed te verhelpen. Het is wel belangrijk om snel te handelen en een specialist in te schakelen indien nodig. Schakel Regioriool.nl in voor rioollucht verhelpen Waddinxveen.

https://regioriool.nl/riooldiensten/rioollucht-verhelpen/rioollucht-verhelpen-waddinxveen/