Euro Soccers
Image default
Energie

Wanneer een perilex aansluiting beter is

Je moet een perilex aansluiting hebben wanneer je een apparaat wilt aansluiten dat meer dan 230 volt gebruikt. Het meest voorkomende voorbeeld hiervan is een inductiekookplaat. Deze kookplaat werkt met een magnetisch veld wat meer energie kost dan de andere kook opties. Veel huishoudens kiezen ervoor om op inductie over te stappen, vooral als ze van het gas af willen.

Perilex aansluitingen zijn er voor krachtstroom gebruikende apparaten. Er zit geen verschil in de kosten voor de geleverde stroom, alle apparaten gebruiken hetzelfde soort stroom. Wel is er verschil in gebruik vergeleken met minder verbruikende apparaten. De meeste apparaten die krachtstroom gebruikers zijn zullen ook nog geen minder verbruikende varianten hebben.

Uitzoeken of je het al hebt

Perilex stopcontacten hebben vier pinnen in plaats van twee, dit is de makkelijkste manier om te zien of je een perilex aansluiting hebt in je huis. De normale stekkers zullen ook niet in perilex stopcontacten passen, doordat de pinnen op andere plekken zitten. Tegenwoordig worden in veel nieuwbouwhuizen al standaard een perilex aansluiting gemaakt als ‘kookgroep’. Dit komt doordat de nieuwere huizen gebouwd worden voor een duurzamere leefwijze.

Een andere manier om te kijken of je een perilex aansluiting hebt is het controleren van de meterkast. Hier kun je zien of de ‘kookgroep’ 2- of 3- fasen stroom heeft.

Oude randaarde vervangen voor perilex 

Vooral oudere huizen hebben nog geen perilex aansluitingen geïnstalleerd. Bij de bouw van oudere huizen bestond krachtstroom nog niet en voor een lange tijd was het bij de normale huishoudens niet nodig. Vooral bedrijven met zware machines gebruiken perilex als de standaard aansluitingen. Nu steeds meer elektrisch wordt hebben steeds meer huishoudens de zwaardere aansluitingen nodig. Het is wel aan te raden om een elektricien in te schakelen om de stroomgroepen te vervangen.