Euro Soccers
Image default
Woning en Tuin

Vonkenvanger

Een vonkenvanger (ook wel vonkengaas) is een kap die op een schoorsteen wordt bevestigd om te garanderen dat de vonken worden tegengehouden. Vonkenvangers worden met name gebruikt bij daken die van brandbaar materiaal zijn gemaakt, zoals rieten kappen. Vaak wordt door een verzekeraar in het kader van de brandverzekering vereist dat een vonkenvanger wordt gebruikt. 

Ook kan het raadzaam zijn om een vonkenvanger aan te schaffen als een nabijgelegen gebouw een rieten dak of een dak van ander natuurlijk materiaal heeft. Een vonkenvanger werkt als volgt. Hij wordt geïnstalleerd op de schoorsteen. Hier zorgt hij ervoor dat vonken die normaal gesproken vrij rond zouden kunnen vliegen, tegengehouden worden. Zodat ze niet op bijvoorbeeld een brandbaar dak terecht komen. Vonkengaas is dus zeer belangrijk vanuit het oogpunt van brandveiligheid. 

Daarnaast is belangrijk dat het de doortrek van de schoorsteen niet belemmert, anders functioneert de haard niet meer. Het is ook aan te raden om het vonkengaas periodiek te controleren, om te verzekeren dat hij niet verstopt raakt en te allen tijde rook en gassen doorlaat.

 

Soorten vonkenvangers

Er zijn verschillende typen vonkengaas verkrijgbaar. De meeste soorten bestaan uit een gaas gedeelte dat soms afgedekt wordt met een kap. De afdekking met een kap wordt gebruikt om te voorkomen dat regen naar binnen valt. Vaak worden de kappen en het gaas gemaakt van hoogwaardig roestvrij staal. Afhankelijk van het type vonkengaas dat wordt gekozen kan de prijs variëren van ongeveer 20 euro tot 140 euro. Met het oog op de veiligheid van uw woning is het belangrijk om te kijken welke soort vonkengaas bij u past.