Euro Soccers
Image default
Sport

Fysiotherapie bij hardloopblessures

Hardlopen is een populaire sport die veel voordelen biedt, zoals het verbeteren van de fysieke conditie en het verlagen van stressniveaus. Helaas kunnen hardlopers te maken krijgen met blessures die hun trainingsroutine kunnen verstoren. In dit artikel bespreken we enkele van de meest voorkomende hardloopblessures, de mogelijke oorzaken ervan en de rol die fysiotherapie kan spelen bij de behandeling ervan.

Een van de meest voorkomende hardloopblessures is de shin splint, ofwel scheenbeenontsteking. Dit treedt op wanneer het weefsel dat het scheenbeen omringt geïrriteerd of ontstoken raakt. De oorzaak kan variëren van overmatige pronatie van de voet, het dragen van onjuist schoeisel, te veel of te weinig trainen en/of een slechte looptechniek.

Een andere veel voorkomende hardloopblessure is de lopersknie, ook wel patellofemoraal pijnsyndroom genoemd. Dit is pijn in de voorkant van de knie die wordt veroorzaakt door overbelasting of verkeerde uitlijning van de knie. Het kan ook worden veroorzaakt door spierzwakte in de dij of heup, waardoor de knie onjuist belast wordt tijdens het hardlopen.

Een derde blessure die vaak voorkomt bij hardlopers is de hamstringblessure. Dit kan variëren van een lichte verrekking tot een volledige scheuring van de hamstringspieren. Oorzaken van een hamstringblessure kunnen zijn: overbelasting, een zwakke core of een slechte looptechniek.

Fysiotherapie kan helpen bij de behandeling van deze blessures en het voorkomen van toekomstige blessures. De fysiotherapeut kan beoordelen welke behandeling het beste is voor de blessure. Dit kan variëren van het gebruik van ijs, rust en fysiotherapeutische oefeningen tot het aanpassen van de hardloop techniek. De fysiotherapeut kan ook helpen bij het verbeteren van de algehele fysieke conditie van de patiënt, waardoor deze minder vatbaar wordt voor toekomstige blessures.

In conclusie, hoewel hardlopen vele voordelen biedt, is het ook belangrijk om op te letten voor veel voorkomende blessures die kunnen optreden tijdens het hardlopen. Het is belangrijk om te begrijpen wat de mogelijke oorzaken van deze blessures zijn en hoe fysiotherapie kan helpen bij de behandeling en preventie van deze blessures. Als je als hardloper te maken krijgt met een blessure, is het aan te raden om professionele hulp te zoeken bij een fysiotherapeut.

 

https://fysioxtra.nl/