Euro Soccers
Image default
Rechten

Zoek de juiste hulp als je bij strafbeschikking krijgt

Indien er iets vervelends is voorgevallen waarbij jij de schuldige blijkt te zijn kan het gebeuren dat je daarvoor een straf krijgt. Om te voorkomen dat je naar de rechtbank gaat en de zaak snel af te ronden kan de Officier van Justitie ervoor kiezen je een strafbeschikking te sturen. Deze accepteer je beter niet meteen maar je kiest voor hulp bij strafbeschikking

Schakel een advocaat in voor strafvermindering

Deze hulp kan je verleend worden door een advocaat. Zij kunnen je bijstaan tijdens een zitting waarvoor je bent opgeroepen maar kunnen ook al van tevoren je dossier bekijken zodat ze weten waar je aan toe bent en er strafvermindering voor aanvragen. 

Probeer je straf te laten verminderen

In de praktijk blijken de straffen die bij een strafbeschikking uitgedeeld worden vaak hoger uit te vallen dan wanneer deze door een rechter worden uitgesproken. Om een te hoge straf te voorkomen kun je bezwaar maken tegen de strafbeschikking. Als je dossier onvolledig is of er veel fouten in staan zal een advocaat dit snel opmerken en kan hij of zij je daarbij helpen. Met wat geluk wordt de straf minder hoog of kom je er zelfs zonder straf vanaf. 

Voorkom vervelende gevolgen op de lange termijn

Houd er ook rekening mee dat een strafbeschikking niet alleen op korte termijn gevolgen voor je kan hebben. De beschikking leidt er namelijk ook toe dat je een aantekening krijgt op je strafblad. Dit kan verstrekkende gevolgen hebben als je ooit een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) nodig hebt want die krijg je dan niet. Veel werkgevers verlangen deze wel dus als een feit dat vroeger gepasseerd is je carrière dan negatief beïnvloedt is dat niet gunstig. Streef er daarom altijd naar de strafbeschikking aan te vechten.