Euro Soccers
Image default
Aanbiedingen

Alles over slaapcycli en de stadia van het slapen

Alles over slaapcycli en de stadia van het slapen

Van lichamelijk herstel tot geheugenconsolidatie en dromen, er gebeurt veel in het lichaam en in de hersenen als we ons uitslapen voor de dag. Tijdens de slaap doorlopen de hersenen vier verschillende slaapfasen, die elk een eigen activiteitspatroon hebben en elk een belangrijke rol spelen bij een goede nachtrust. Daarom is niet alleen de kwantiteit van de slaap belangrijk, maar ook de kwaliteit ervan. Ons vermogen om de verschillende slaapstadia te doorlopen (en genoeg tijd in de diepste stadia door te brengen) bepaalt of we een goede nachtrust krijgen.

Denk aan slaap op een manier die vergelijkbaar is met voeding, waarbij we een uitgebalanceerde set slaapfasen willen (net zoals je een balans wilt hebben tussen verschillende micro- en macronutriënten in een gezond dieet), omdat elke fase een belangrijke functie lijkt te hebben. Hij legt uit dat voldoende slaapcycli zorgen voor een optimale fysieke, emotionele en cognitieve gezondheid. Hier volgt een nadere blik op de slaapfasen die samen een slaapcyclus vormen en waarom elke fase zo belangrijk is voor een goede gezondheid en ervoor zorgt dat we fris en uitgerust wakker worden.

Wat zijn de 4 slaapfases?

Kort samengevat doorlopen onze hersenen gedurende de nacht vier verschillende slaapfasen. Dus terwijl uw dierbaren u beschrijven als een klomp op een boomstam wanneer u bewusteloos in bed ligt, gebeurt er heel wat onder uw oogmasker. Er zijn vier unieke slaapfases – drie die worden geclassificeerd als niet-REM (NREM) slaap, gevolgd door de vierde fase, REM slaap. Onderzoekers weten nog steeds niet veel over wat er in onze hersenen gebeurt tijdens de slaap. Veel van het werk op dit gebied heeft te maken met theoretiseren over wat er mogelijk gebeurt als we rusten, gebaseerd op het bestuderen van slaappatronen en hersengolven bij patiënten in een slaaplaboratorium.

Wat is een slaapcyclus?

Een slaapcyclus is de overgang van je hersenen door elk van deze slaapstadia gedurende de nacht. Als je zeven tot acht uur slaapt, kun je rekenen op zo’n vier tot zes slaapcycli. In de eerste ronde doorloopt u de slaapfasen in chronologische volgorde. Maar daarna zal je slaapcyclus niet noodzakelijk weer bij fase 1 beginnen. Het kan zijn dat je van de REM slaap direct naar fase 2 of 3 gaat. REM-slaap leidt echter meestal weer terug naar fase 2. Dat gezegd hebbende, als je door je slaapcycli gaat, kan het zijn dat je weer in fase 1 begint en zelfs wakker wordt, maar het ontwaken is meestal zo kort dat je het je niet eens herinnert.

Elke slaapcyclus duurt meestal ongeveer 90 minuten, maar kan oplopen tot 120 minuten. De samenstelling van een slaapcyclus verandert ook gedurende de nacht. Tijdens de eerste twee cycli hebben mensen de neiging om meer tijd door te brengen in fase 3 van de diepe slaap, maar in de tweede helft van de nacht en tot in de ochtenduren, kunnen we voornamelijk in de REM-slaap zijn. Bedenk dat alle slaapstadia belangrijk zijn, waarbij zowel de diepe slaap als de REM-slaap een belangrijke rol spelen bij het leren en de consolidatie van het geheugen.

Circadiaans ritme

Circadiane ritmen zijn 24-uurs cycli die deel uitmaken van de interne klok van het lichaam en die op de achtergrond essentiële functies en processen uitvoeren. Een van de belangrijkste en bekendste circadiane ritmen is de slaap-waakcyclus.

Verschillende systemen van het lichaam volgen circadiane ritmes die gesynchroniseerd zijn met een hoofdklok in de hersenen. Deze hoofdklok wordt rechtstreeks beïnvloed door omgevingsfactoren, met name licht, en daarom zijn circadiane ritmen verbonden met de cyclus van dag en nacht.

Wanneer het circadiaans ritme goed is afgesteld, kan het een consistente en herstellende slaap bevorderen. Maar wanneer dit circadiane ritme wordt verstoord, kan dit leiden tot aanzienlijke slaapproblemen, waaronder slapeloosheid. Onderzoek toont ook aan dat circadiane ritmes een integrale rol spelen in diverse aspecten van de lichamelijke en geestelijke gezondheid.

Misschien bent u ook geïnteresseerd in daglicht lampen.

Gerelateerde artikelen

Een goedkope fietsenwinkel? Premiumbikes.nl is zeker een aanrader!

Geniet van een heerlijk houtvuur dankzij een pelletkachel in Hengelo

Verschillende bonen, verschillende smaken